A partir de les 10:00h i fins les 20:00h del vespre: Mercat Ecosocial! Una fira de productores artesanes, serveis i iniciatives diverses de l’ESS!

A partir de les 10:00h i fins les 19:00h del vespre: Espai de Joc Tell Fusta per infants!

10:30h Taula Territorial: “És possible un turisme regeneratiu a l’Empordà?”

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides pel 2030 s’articulen al voltant de 5 eixos: Planeta, Persones, Prosperitat, Pau i Aliances. Partint d’aquest marc, l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines i les Xarxes Locals d’Economia Solidària organitzadores del festival proposen un espai de reflexió, diàleg i intercooperació en el qual s’abordarà el repte de definir un model turístic alineat amb aquests objectius. Un model que ens permeti posar les bases d’un sector econòmic que s’articuli a partir d’aquests eixos i que doni resposta a les necessitats de les comarques empordaneses.
Iniciatives convidades:
 • Xavi Vizcaíno, membre de IAEDEN-Salvem l’Empordà.
 • Ferran Vallespinós, doctor en ciències biològiques, investigador i membre de l’Associació Stop macroparc eòlic marí.
 • Jordi Ponjoan, vicepresident de l’Associació Stop macroparc eòlic marí.
 • Anna Sàbat, Tècnica de Turisme, Comerç i Artesania de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i responsable del projecte de turisme creatiu @vistempordanet
 • Neus Juanola, Equip Inclusió i Atenció a la Comunitat de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
 • Xandra Troyano, membre d’Alternativa Sostenible i Investigadora en turisme.
 • Carla Cama, Project Manager de l’Associació Ethnic
 • Xavi Camps, Vicepresident territorial de Micropobles de Catalunya. Alcalde de Palau de Santa Eulàlia.
 • Dolors Gubau, activista social empordanesa.
 • Sandra Teixidor i Joan Trias, del Comitè Rector de l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines.

Facilitació: Laura Comas, Joel Ferrer i Dani Vidal. Tècniques de l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines.

11:30h Concert amb Miri’s Way:

A les 11:30h a l’espai Món Empordà, concert amb Miri’s Way! Miri’s Way és una cantant polifacètica i amb una energia contagiosa que al FESSRural ens oferirà un repertori de temes propis i covers. Una artista que he treballat amb 12 productors diferents i que ha tret recentment 3 singles d’autoria pròpia! A més a més, ha col·laborat amb músics de renom del territori com el gran Dani Flaco!

12:00h Recital poètic amb Edicions Tremendes 

Edicions Tremendes són una editorial nascuda al 2015 a Gironai amb seu a Corçà, arrelada al territori i amb esperit tremendu. Donen suport a persones escriptores, il·lustradores o artistes que volen editar la seva obra en paper. A les 12 i a l’Espai Rebot, ens oferiran un recital poètic a càrrec d’Eli Sanz, David Casadellà, Clara Centenera i Ramon Bartrina.

12:30h Fòrum obert: Som pobles o ciutats de vacances? 

Trobar un pis o una casa de lloguer assequible per viure tot l’any en els nostres pobles i ciutats s’ha tornat pràcticament un repte impossible. Per altra banda, hi ha moltes segones residències, pobles amb pisos i cases buides, propietaris/es que no volen llogar o que prefereixen optar per l’ús turístic i el lloguer de temporada.

En aquest debat facilitat analitzarem els impactes del turisme sobre l’accés a l’habitatge, quin paper hi tenim cadascuna de nosaltres i quines propostes individuals i col.lectives podem portar a terme que promoguin la vida en els pobles, el dret a l’habitatge i el turisme conscient.

Obriran el diàleg aquestes veus::

 • Estel Jou. Undos Arquitectura i La Masovera
 • Jaume Mach. Regidor d’Habitatge. Ajuntament de Castelló d’Empúries
 • Xavier Camps. Vicepresident territorial de Micropobles de Catalunya. Alcalde de Palau de Santa Eulàlia.
 • Mandi Domingo. Tècnica de Sostre Cívic. Promoció de l’habitatge cooperatiu.
 • Clàudia Manyà. Membre de la Cooperativa d’habitatge rural El Turrós.

Facilitadores: Anna Espadalé de Fil a l’agulla i Cristina Gracia d’Habitades

Seguidament obrirem l’espai perquè tothom que ho vulgui pugui compartir la seva experiència, opinió o proposta!

13:00h Mostra de glosa a càrrec de Cor de Carxofa

A les 13:00h a l’espai Món Empordà, Mostra de Glosa (cançó improvitzada) a càrrec de Cor de Carxofa! Cor de Carxofa és una associació de foment del glosat, que treballen amb l’objectiu la recuperació, la promoció i la difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia. Al FESSRural comptarem amb la següent formació! Glosadors: Joan Font, David Ibàñez, Meg Joanmiquel Ponicana: Ioia Llauró Músic: David de la Higuera

14:30h. Concert amb DJ Pawer

A l’hora de dinar i a l’espai Festa, Concert de Dj Pawr amb vinils de rocksteady, soul, reggae i ska.

16:30h Taller i debat: Community Catalysts. Què son les economies transformadores rurals? 

Què entenem per economies transformadores? Com s’expressen i es defineixen des de les ruralitats? En el marc del projecte europeu Community Catalysts explorem amb la col·laboració de diverses iniciatives internacionals quina és la veu de transformació que emergeix des dels entorns rurals més enllà dels límits nacionals.

Projectes participants:

 • Profilantrop, a social justice association, Hungary
 • Palma Nana, a social cooperative, Italy
 • Gaia Education, a community-oriented educational institute, Bèlgica
 • Projecto Novas Descobertas, a sustainable living centre, Portugal
 • Posgrau de l’Economia Social i Solidària, UAB and L’Eixida SCCL, Catalunya

Facilitadora: Erika Zárate, Resilience.earth SCCL

16:30h Espectacle “Una platja de Conte”, de Marina Gil Cantacontes

Les històries que formen part de les sessions i espectacles de la Marina Gil, independentment del lloc o l’edat de les orelles que m’escolten, estan inspirades en la cura de la natura, la llibertat d’elecció de cadascú i la importància de les relacions enriquidores entre les persones.

17:00h Tallers de Circ amb la Fira de Circ de la Bisbal d’Empordà

La Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà és un Festival de Circ i teatre de Carrer que omple d’espectadors els carrers de La Bisbal d’Empordà durant el tercer cap de setmana de juliol. Un festival que ofereix en un cap de setmana una programació diversa i engrescadora que sigui atractiva a tots els públics i edats!

La Fira de Circ és una activitat coorganitzada per l’entitat Fira de Circ i l’ajuntament de La Bisbal d’Empordà i seran al FESSRural impartint un taller de circ per a totes les edats.

19:00h Taller i debat “Atrapem-lo si podem (el canvi climàtic)”

Com generem l’energia que necessitem? Som conscients de la dependència de l’energia fòssil actual? i del seu impacte global? Quin ús energètic requereix el model turístic que tenim? Es potencien prou les energies renovables? Quin impacte tenen sobre el territori? Som a temps d’aturar el canvi climàtic? Les comunitats energètiques són l’alternativa? Taller participatiu en forma de concurs i debat sobre construcció de model energètic amb la veu de persones de la cooperativa ciutadana d’energies renovables Som Energia i per visualitzar la necessitat d’accelerar la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica que ens plana al damunt, escoltar totes les veus, crear complicitats al món rural i imaginar col·lectivament un territori energèticament autosuficient.

Ponent d’obertura del debat: Núria Palmada de Som Energia.

Facilitadora: Cris Hernàndez d’Habitades

19:00h Jornada Freestyle amb Vinnie Kairos i Erol Urbà

Erol Urbà són un conjunt d’artistes que treballen en educació, amb eines artístiques per a fer projectes comunitaris i educatius. Pretenen utilitzar l’expressió artística de la cultura de carrer com a mitjà de transformació social i d’apoderament per a les persones d’un territori, majoritàriament infants i joves. Juntament amb el polifacètic Vinnie Kairos ens oferiran la Jornada de Freestyle a l’Espai Rebot!

21:00h Concert EMBARCA’T amb Les Mariterrànies

Les Mariterrànies és un duet de música alegre i fresca, que s’embarquen a cantar-nos una cançó de cada port, sempre amb lletres que concorden amb una visió particular d’entendre el món i acompanyades de ritmes rumberos, swingats, mediterranis i caribenys.

22:30h Concert amb DJ Gea

Per tancar el Festival, comptarem amb l’actuacio de Dj Gea, que ens portarà una sessió de techno i música urbana (DJ)