7 d’agost de 2021 a la Cooperativa Verntallat, Vall d’en Bas, La Garrotxa.

A partir de les 9:00h i durant tot el matí: Jocs cooperatius per mainada.

10:30h Taula Rodona: “Sobiranies i presa de decisions al món rural: Anàlisi i conseqüències”

Món rural; les decisions per qui l’habita! A la primera taula rodona parlarem sobre algunes de les tensions i conflictes que afecten a les comunitats rurals. Aquestes confrontacions mostren, en gran part, la distància entre els centres de decisió urbans i el món rural, i com aquests espais de poder no reconeixen els drets i les sobiranies de les persones que hi habitem. A partir de diverses experiències de lluita i vida quotidiana, analitzarem els reptes dels pobles a l’hora d’impulsar una governança més justa i democràtica.
  • Salvem les Valls, entitat ecologista de la Garrotxa.
  • Martina Marcet, de Cal Roio a Catllaràs.
  • Sergi Saladie, Geògraf, professor a la URV, investigador i consultor en paisatge, energia i planejament territorial.
  • Dario Fornas, 
Facilitació: Carla Escarrà de la XES Ripollès – Eines ESS i Ruralitat

12:00h Taula Rodona: “Impactes de la indústria càrnia, hi ha alternativa?”

A la segona taula rodona analitzarem els impactes del model de producció i transformació de carn dominant a Catalunya, i reflexionarem entorn quins canvis s’estan promovent i com els hi podem donar suport per tal d’avançar vers un escenari respectuós amb els drets socials i ambientals.

Facilitació: Alba Gros, Revista Agrocultura

12:00h-13:30h Desfilada de moda amb La Iera i la Petjada Solidària.

A partir de les 15:00h, Install Party

Instal·la’t el programari lliure al teu ordinador amb Webcoop. Porta el teu ordinador i t’ajudem a instal·lar el sistema operatiu GNU/Linux i t’assesorem sobre programari lliure. A càrrec de Jordi Sabaté. També hi haurà les iniciatives com Som Energia, Qperativa, Fiare, no deixeu perdre aquesta oportunitat!

16:30h Taula Rodona “Del camp al plat, reptes de la distribució agroecològica”

Els reptes de les infrastructures agroecològiques a terres gironines. Volem compartir el recorregut del sector agroecològic al llarg de les darreres dècades i detectar com s’han anat abordant de manera conjunta reptes com la logística i distribució agroalimentària, així com, conèixer diverses experiències amb diferents trajectòries, magnitud, orígens i objectius per compartir processos i reptes.
Facilitació: Anna Fernández, membre de la XES i Pam a Pam.

16:30h Taller amb CantAfrica.

Taller coral dirigit per Momi Maiga (músic, cantant i compositor de Senegal) i Núria Domènech (etnomusicóloga) de la Coral Cantem Àfrica, un projecte nascut Olot, a la Garrotxa. Un taller obert que ens aproparà a un ampli repertori de cançons tradicionals del poble Mandé adaptades al cant Coral.

18:30h. Concert amb Alba Tomàs i Joan Tomàs

Germana i germà, que sempre han estat vinculades a la música tradicional, presenten un concert basat en repertori ballable i agafant influències de diferents llocs d’Europa. Des d’Argelaguer, a la Garrotxa, a ritme d’acordió i contrabaix per passar una vetllada d’allò més agradable!

20:00h Concert acústic amb Germà Negre

Quin sentit té, fer música, si no la fem junts? A partir d’una reivindicació sempre festiva del repertori tradicional, Germà Negre fa d’aquesta pregunta retòrica una autèntica màxima.

Amb un nou EP  “Picants, obscenes, amor i penessota el braç i ganes renovades de revisitar els hits del repertori oral, els banyolins arriben al FESSRural 21′ amb un format d’allò més especial: en acústic i sense microfonar, en ‘format taverna’. Un concert on viure la seva música d’una forma diferent i especial, sense barreres i en un entorn màgic com és la cooperativa de la Vall d’en Bas!

22:00h Concert amb Las Rubias

Las Rubias arriben al FESSRural per oferir un show ludicofestiu i teatral, una versió satírica i onírica d’una varietat de cançons especialment seleccionades i versionades des de la seva personal visió del món.

Des de la irreverència, la crítica i l’alegria aquest trio d’Osona ha desenvolupat el seu propi estil barrejant diferents gèneres que van des de la rumba fins a interpretacions de cantautors, ranxeres, rock i clàssics de la cultura popular.

I durant tot el dia… Mercat Ecosocial!

Malgrat els processos de desagrarització i despagesització que ha patit el camp català des dels anys 50 del segle XX, encara a dia d’avui bona part l’activitat socioeconòmica i cultural del nostre món rural gravita entorn el sector primari. Tanmateix, en general el sector primari del país addueix greus problemes estructurals (envelliment, masculinització, endeutament, contaminació d’aqüífers, degradació dels ecosistemes, esgotament dels recursos naturals, ineficiència energètica…) els quals són, en bona mesura, conseqüència de més de 60 anys d’industrialització i intensificació de les activitats agropecuàries.  Hi ha però, motius per a l’esperança: la nova pagesia compromesa amb l’Agroecologia, la Sobirania Alimentària i l’ESS és present arreu del territori català i representa una part cada vegada més important de les noves incorporacions al sector. Alhora, aquesta nova pagesia està jugant un paper clau en els processos que promouen la transformació des de baix dels sistemes alimentaris locals per fer-los més sans, més justos, més resilients i més sostenibles.

Conscients del protagonisme que en el món rural ha de tenir el sector primari en general, i la nova pagesia en particular, en la definició i la materialització de noves estratègies de desenvolupament local orientades a regenerar els ecosistemes i les economies locals, hem decidit dedicar una part significativa del programa del II FESSrural a reflexionar col·lectivament sobre els impactes i les implicacions d’un subsector del sector primari que tant a la Garrotxa com a la majoria de comarques veïnes té un pes específic determinant: el sector carni. Efectivament, la importància del sector carni a comarques com ara la Garrotxa és incontestable ja que, degut a la seva dimensió, interconnexió i trets característics, el sector carni té implicacions molt profundes i àmplies que abasten des del model agroalimentari fins el de la mobilitat, el turístic, l’energètic o el territorial. Dit d’una altra manera, per transformar els nostres pobles, ciutats i comarques rurals en clau emancipadora i de justícia ecosocial hem d’encetar el debat sobre la necessitat de transformar el sector carni.

És per això que el programa de la II Fira de l’Economia Social i Solidària Rural inclou tres taules rodones que abordaran el present i el futur del sector carni des de perspectives diverses, i per mitjà del testimoni d’algunes de les persones i iniciatives que lluiten cada dia per consolidar les bases del que serà el sector carni del futur: ramaderia extensiva, producció ecològica, comercialització conjunta i per mitjà de circuits curts, consum cooperatiu i de proximitat, etc.