29 d’agost de 2020 a la Cooperativa Verntallat, Vall d’en Bas, La Garrotxa.

Per a més informació sobre l’anul·lació del FESSrural 2020 clica aquí. 

 

 

Malgrat els processos de desagrarització i despagesització que ha patit el camp català des dels anys 50 del segle XX, encara a dia d’avui bona part l’activitat socioeconòmica i cultural del nostre món rural gravita entorn el sector primari. Tanmateix, en general el sector primari del país addueix greus problemes estructurals (envelliment, masculinització, endeutament, contaminació d’aqüífers, degradació dels ecosistemes, esgotament dels recursos naturals, ineficiència energètica…) els quals són, en bona mesura, conseqüència de més de 60 anys d’industrialització i intensificació de les activitats agropecuàries.  Hi ha però, motius per a l’esperança: la nova pagesia compromesa amb l’Agroecologia, la Sobirania Alimentària i l’ESS és present arreu del territori català i representa una part cada vegada més important de les noves incorporacions al sector. Alhora, aquesta nova pagesia està jugant un paper clau en els processos que promouen la transformació des de baix dels sistemes alimentaris locals per fer-los més sans, més justos, més resilients i més sostenibles.

Conscients del protagonisme que en el món rural ha de tenir el sector primari en general, i la nova pagesia en particular, en la definició i la materialització de noves estratègies de desenvolupament local orientades a regenerar els ecosistemes i les economies locals, hem decidit dedicar una part significativa del programa del II FESSrural a reflexionar col·lectivament sobre els impactes i les implicacions d’un subsector del sector primari que tant a la Garrotxa com a la majoria de comarques veïnes té un pes específic determinant: el sector carni. Efectivament, la importància del sector carni a comarques com ara la Garrotxa és incontestable ja que, degut a la seva dimensió, interconnexió i trets característics, el sector carni té implicacions molt profundes i àmplies que abasten des del model agroalimentari fins el de la mobilitat, el turístic, l’energètic o el territorial. Dit d’una altra manera, per transformar els nostres pobles, ciutats i comarques rurals en clau emancipadora i de justícia ecosocial hem d’encetar el debat sobre la necessitat de transformar el sector carni.

És per això que el programa de la II Fira de l’Economia Social i Solidària Rural inclou tres taules rodones que abordaran el present i el futur del sector carni des de perspectives diverses, i per mitjà del testimoni d’algunes de les persones i iniciatives que lluiten cada dia per consolidar les bases del que serà el sector carni del futur: ramaderia extensiva, producció ecològica, comercialització conjunta i per mitjà de circuits curts, consum cooperatiu i de proximitat, etc.

Durant tot el dia, Mercat Social

10:30h Carn, ESS i Sobirania Alimentària. Com és i com serà la producció i transformació de carn a Catalunya?

En aquesta taula rodona repassarem els impactes del model industrial i intensiu de producció i transformació de carn dominant a Catalunya, i reflexionarem entorn quins canvis s’han de promoure i com els podem impulsar per tal d’avançar vers un escenari en el que tingui molt més pes la ramaderia extensiva, ecològica, cooperativa i orientada al consum de propximitat. Amb la participació de:

Moderarà la taula: Guillem Tendero, soci d’Arran de terra SCCL

11h-13h Ívida Cynara

Art d’acció, performer, poeta, artista plàstica, sonora, multi, pluri, trans, art, ística… un experiment d’imaginació i diàleg anant a la trobada d’un pur, cert, llum. Camp sonor. Poesia transitable, slow art, conjugació del present, verbs girables. Material serè per l’ànima. Un Paradís renaixent: que hi creixin plantes. Un cercle que s’enllaça, desenredar obstacles, trobar deserts, plantar-hi plantes. Més informació aquí. 

12:30h. Els reptes de la ramaderia extensiva i/o ecològica a l’esguard de les experiències de la Garrotxa.

Per mitjà d’aquesta taula rodona coneixerem de primera mà projectes garrotxins de ramaderia extensiva i/o ecològica que es basen en formes de treballar clarament oposades a la producció intensiva: benestar animal, producció ecològica, cicle tancat, etc. Conversarem amb les impulsores de les iniciatives per conèixer els trets característics dels projectes, quines són les principals dificultats amb que es troben i quines accions caldria posar marxa per superar els reptes. Amb la participació de:

  • Mas La Coromina, producció de llet ATO Natura en conversió a ecològic (Joanetes).

  • Granja Ramonich, producció ecològica de porc i ous (La Pinya).

  • El Pastor de Riudaura, ramat propi de cabres i elaboració de formatges de llet crua (Riudaura)

  • Mel La Calma , mel ecològica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Alta Garrotxa (Sales de Llierca).

Moderarà la taula: Dani Vidal, de Pam a Pam.

12:30h. Sessió interna de treball: l’Agroecologia i els territoris rurals dins de la XES

La FESS Rural comença a esdevenir un punt de referència de l’ESS en el món rural, però queda encara molt camí per córrer. En aquesta sessió, obrirem un espai de reflexió per a les sòcies de la XES sobre el paper dels territoris rurals, l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària en el moviment per l’ESS, compartint reptes i oportunitats per avançar en la integració d’aquestes mirades.

Moderaran l’espai: Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i Arran de terra SCCL

13h Vermut amb PD Kuskus

16:30h. Els escorxadors de proximitat i baixa capacitat, peça clau per la viabilitat dels projectes ramaders compromesos amb l’Agroecologia i l’ESS.

En aquesta taula rodona coneixerem diferents models d’escorxadors de proximitat i baixa capacitat, i reflexionarem sobre la importància que tenen aquest tipius d’infraestructures agropecuàries per de donar resposta a les limitacions amb que es troben els projectes ramaders que treballen en zones rurals disperses i/o en territoris amb poca presència de ramaderia extensiva.

  • Alba Piqué, tècnica de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

  • Pino Delàs, Llavora agropecuària i defensa del petit escorxador municipal de l’Armentera (Alt Empordà).

  • Abel Peraire, El Soler de n’Hug, escorxador a la pròpia finca a Prats de Lluçanès (Osona)

  • Gerard Soler, director tècnic de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, entitat gestora de l’Escorxador del Ripollès (Ripollès)

Moderarà la taula: Laura Boguñá, d’Arran de terra SCCL

17:30h Kumulunimbu

“Kumulunimbu és el relat d’un camí. A qualsevol lloc del món, ara mateix i des de sempre, moltes vides comencen aquest camí… Una historia d’amistat entre una nena i un núvol, que parla sobre la valentia, la injustícia, les migracions i la permanent esperança dels seus protagonistes. Un espectacle que captiva els més petits i commou els més grans, on es combinen els titelles i el clown, ple de detalls, humor, crítica i sorpreses, on la poesia us farà navegar per un mar d’emocions. Més informació aquí.

18:30h. La COVID-19 i el salt d’escala en la comercialització i el consum de productes ecològics i de proximitat

En aquesta taula rodona coneixerem, per una banda, com ha impactat la pandèmia de la COVID-19 en la comercialització i el consum de productes ecològics i de proximitat, i quines iniciatives ha posat en marxa el sector per mirar de donar resposta als reptes sobrevinguts. En segon lloc, reflexionarem sobre els reptes i el gran potencial que tenen tres iniciatives garrotxines les quals, per mitjà de diferents estratègies, promouen el salt d’escala en la comercialització i el consum de productes ecològics i de proximitat.

Moderarà la taula: Ricard Villanueva, soci de Mas la Sala, SCCL

20:00h La Paya

Voilà! Madame Future ha evolucionat cap a l’èxit de la màgia més professional, però li passa pel costat, no arriba o es passa. Llàstima de dona, ella és entranyable, enèrgica i ens convida a descubrir la veritable màgia, l’humor agut i innocent des del costat més humà. És un espectacle imprevisible, còmic, absurd i participatiu, on la protagonista, una dona de Múrcia amb accent francès, ensenyarà les seves dots artístiques, mentres busca el seu ajudant Fransuà. No deixarà indiferent a la seva ment i al seu cor. Més informació aquí.

Vesprada amb PD Kuskus