PATRIMONI HISTÒRIC I NATURAL

L’ENTORN NATURAL I PATRIMONI
El municipi de Vallfogona de Riucorb

Vallfogona de Riucorb és una població d’un centenar d’habitants situat a la vall del Corb. Al segle XIX i principi del segle XX va arriba a tenir uns 530 habitants.

El municipi de Vallfogona de Riucorb és d’origen medieval i encara conserva la seva estructura. Està situat a uns 573 metres d’altitud i dalt de tot podem trobar l’església de Santa Maria, d’origen romànic però amb elements gòtics i restauracions posteriors. El rellotge que podem veure al campanar és del segle XVI per exemple i va ser restaurat l’any 1987.

A l’entorn de l’església podem veure cases del segle XVI-XIII així com restes del castell, lloc de comanda de templers i hospitalers.

Si fem un passeig pel poble, veurem que algunes cases, tenen gravat al llindar l’activitat que es duia a terme a la casa.

 

PASSEJADES: PATRIMONI I NATURA

Rutes pel centre del municipi:

4 itineraris de turisme de la comarca de Conca de Barberà

 

El castell és Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest castell protegia la frontera del comtat de Manresa (la marca) abans de la conquesta de Lleida i Tortosa.

Va ser construït al segle XI i la primera documentació correspon a 1116.

Aquí van viure:

  1. Gombau d’Oluja i la seva esposa, senyor de molts pobles de l’alta vall del Corb.
  2. Els templers de Barberà que a finals del s. XII van crear la sots-comada de Vallfogona. A l’interior es conserva una sala amb arcades i capitells, probablement del segle XIII.
  3. Els hospitalers. El castell va ser centre de la Comanda de Vallfogona i membres dependents.

D’aquesta època podem veure a l’exterior algunes finestres i portes, com la llinda de 1579 del comanador Rafael Xammar i d’Agullana, que coincideix amb l’escut dels tres lleons d’Anglaterra.

Com veiem, l’edifici ha estat molt transformat i reconstruït, amb merlets i garites que li atorguen un fals aire medieval.

Actualment el castell no és visitable, ja que és un habitatge.

Font: https://concadebarberaturisme.cat/interes/castell-de-vallfogona-de-riucorb/

 

Rector de Vallfogona

Si passegem pel poble podem veure també murals de ceràmica del rector de Vallfogona, el personatge històric més important de la zona. A més, aquest any celebrem el 400 aniversari del rector.

El rector de Vallfogona, Francesc Vicent Garcia i Ferrandís, va néixer a Saragossa l’any 1579 i va viure durant la seva infantesa i adolescència a Tortosa. A Vallfogona va viure des del 1607 fins a la seva mort, l’any 1923, anys de gran creativitat poètica. La seva obra ens permet conèixer la vida política, social i cultural de l’època.

També podem visitar el centre d’interpretació del poeta. Per poder fer-ho s’ha de contactar amb l’ajuntament de Vallfogona amb antelació ( 977 88 00 00; Atenció al públic: dimarts i dijous de 10 a 14 hores).

Tota la informació sobre el rector a: https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2023/anyrectordevallfogona/inici/

Ruta literària del rector de Vallfogona

Visites guiades:
Durant la FESSrural s’oferirà una visita guiada d’una hora aproximada a aquelles persones que estiguin interessades. Veure el programa d’activitats.

Ruta amb codis QR:

Audioguia:

 

El balneari

Les fonts de Pudosa i Salada, que són origen de les aigües minerals de Vallfogona. L’aigua mineral de Vallfogona té clor i sulfats i és aprofitada medicinalment des del segle XIX. A un kilòmetre i mig del municipi, podem trobar el balneari fundat pel barceloní Mossèn Miquel Piera Martí l’any 1901.

 

Entorn de Vallfogona de Riucorb

L’entorn de Vallfogona està format per masses de boscos mediterranis i el conreu és sobretot de secà, de cereals, llegums i farratge.

Podem fer passejades d’una o dues hores a l’entorn i destaquen per veure:

Més rutes a: