AQUESTS SÓN ELS PROJECTES PARTICIPANTS AL MERCAT SOCIAL 2019
DESCOBRIU ELS PRODUCTES, CREACIONS I SERVEIS AL NOSTRE INSTAGRAM
-> Quina il·lusió comptar amb l’Editorial TAKATUKA de Tortellà a la Garrotxa, una editorial independent dedicada a la literatura infantil i juvenil. A través dels seus llibres volen contribuir a que la mainada aprengui a conèixer el seu entorn natural i social amb un sentit crític.
-> Podrem tastar els ous de CA LA XICA! una petita explotació familiar situada a Sant Joan de les Abadesses al Ripollès, 100% compromesa amb el territori, amb la qualitat, amb el medi ambient i amb el benestar dels animals. Els ous són de gallines criades de forma ecològica, collits diàriament a mà i envasats a mà, de forma conscient, artesanal i amb molta cura. No us podeu perdre la deliciosa truita que ens farà al moment la família de #CaLaXica!
-> Arquitectura de proximitat per a gent amb valors! Vingudes de Girona ens acompanyarà la cooperativa UNDOS ARQUITECTURA . Una proposta que t’acompanya en el procés de reformar i construir casa teva d’una manera propera i rigorosa, aportant criteris de bioconstrucció, eficiència energètica i materials saludables. El resultat és una arquitectura que combina reflexió i eficàcia; tècnica i estètica; abordant cada projecte amb una mirada única i sensible. A Undos s’organitzem de manera horitzontal, practiquen l’ajuda mútua, la responsabilitat ecològica i social, la democràcia interna, l’equitat i la solidaritat, i valoren les relacions personals!
-> L’ASSOCIACIÓ PLANTERRA produeix planter d’horta, plantes i flors en ecològic, tenen molta cura de la procedència de la llavor, els hi agrada preservar varietats locals i varietats antigues perquè no es perdin i perdurin en el temps. Planterra és un equip de tres persones del Baix Empordà que s’organitzen de manera horitzontal i creuen en els moviments socials de base per generar canvis en la societat més propera.
-> ENS MOVEM és una entitat nascuda a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) que dona suport a les petites organitzacions que treballen amb persones refugiades i en trànsit a Grècia i a les fronteres de la UE. Seran presents al #FEESrural per visibilitzar la tasca que fan tantes petites organitzacions i a la situació en la que es troben centenars de persones a les fronteres i en territori de la UE.
-> L’objectiu de VAN WOOW? Aturar el despoblament rural i rescatar de l’oblit un riquíssim patrimoni natural i cultural. Vanwoow és una cooperativa integral i la primera plataforma web de turisme social i col·laboratiu on els habitants de #micropobles ofereixen a les persones que viatgen en autocaravana i furgoneta una pernocta i experiència autèntica.
-> Fruit de la passió per la terra i en especial pel passat industrial del Ripollès, neix la CERVESA MINERA, un projecte de producció artesanal i de proximitat de cervesa situat a Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. Pràcticament un segle després que l’última vagoneta sortís per la boca de la Mina Juncadella i 50 anys després del tancament final de les mines, pren forma un projecte en aquest entorn i en forma de cervesa artesan, la Minera!
-> EL FLAMENC, és un projecte que neix al Gironès i vol visibilitzar la necessitat de caminar cap al #ResiduZero tot oferint una alternativa a les bosses de plàstic i de paper d’un sol ús. Les seves bosses de cotó orgànic asseguren una traçabilitat ètica i procuren una compa sostenible sense envasos!
-> #SensePastoresNoHiHaRevolucio RAMADERES CAT és un grup de dones ramaderes de bestiar de pastura i ens acompanyen el dia 31 a Vallfogona, quines ganes! No oblideu: darrere cada ramat hi ha una Ramadera. Darrere cada ramat hi ha gossos de treball. Darrere de cada ramat hi ha passió i feina ben feta que no entén d’esbarjo ni oci. Som dones, som ramaderes, som pastores, som mares, som companyes i estem unides! Al #FESSrural ramaderes.cat també participarà de la xerrada “La nova pagesia a la Garrotxa i al Ripollès: relleu generacional en clau d’ESS” a les 18h.
-> Els formatges de MUUBEE (FUNDACIÓ MAP) són l’expressió dels paisatges Ripollesos. La llet prové íntegrament de l’explotació de Mas La Folcrà de Sant Joan de les Abadesses, matèria primera d’alta qualitat que permet elaborar amb llet crua de vaca. MUUU BEEE és un projecte social amb ànima, compromès amb el territori que crea ocupació per a persones amb especials dificultats i que mitjançant la cooperació genera una activitat sostenible.
-> FUNGI GIRONA és un projecte de producció de bolets de soca i elaboració d’extractes de bolets medicinals. Situats a la Garrotxa també realitzen tallers de cultiu de bolets.
-> Si encara no heu fet el salt a SOM ENERGIA, la cooperativa energètica sense ànim de lucre, el proper 31 d’agost és el moment! Al #FESSrural hi haurà el grup local de Som Energia Ripollès, persones que es mouen per a un nou model energètic, social i solidari. Un bon espai per a compartir dubtes, inquetuds, fer el salt i apuntar-se al canvi!
-> Els formatges i productes làctics de La FORMATGERIA DE PASTOR seran un dels productes de més proximitat ja que les ovelles de l’explotació i l’elaboració dels productes és a Vallfogona de Ripollès mateix!
-> També vinguts de molt aprop ens acompanyarà, LA COUBETA, situats a Coll de Coubet, entre el Ripollès i la Garrotxa, és un projecte d’un forn de pa casolà. Treballen amb farines ecològiques, massamare i forn de llenya, a més a més, elaboren cervesa, suc de poma i ceràmica!
-> L’ARBRE I LA PRUNA és un projecte familiar de Salut Integral que treballa la Cosmètica Natural. Ubicats a la Garrotxa i a la cara nord del Montseny, el·laboren productes naturals que contribueixen a fomentar la bellesa i el benestar de forma saludable. “Recol·lectem les plantes que ens dóna el bosc i les que cultivem al mas,extraient dels nostres ruscs la cera d’opercle, el pròpolis i la mel. L’ecologia forma part de la nostra vida quotidiana, per això el nostre mètode de producció és artesanal i posem atenció, cura i molt d’amor a cada petit detall del procés. Gaudim, treballem i promocionem els productes de Km 0, ecològics i les plantes autòctones, pel seu inestimable potencial guaridor en la nostra salut, física i emocional.”
-> El CASAL LA METXA de Ripoll neix per fomentar la cohesió de la població i el teixit veïnal, la cultura popular i les activitats a les places i carrers. Parteixen de l’autogestió i l’assemblearisme com a eina de decisió i busquen contribuir a la difusió de les conseqüències negatives del capitalisme des de l’impacte més local i proper, fins a una visió global; així com visualitzar lluites, resistències i alternatives.
-> EL PASTOR DE RIUDAURA portarà al #FESSrural els formatges artesans madurats amb llet crua de les seves cabres. El ramat, d’unes 70 cabres, surt cada dia a pasturar per les muntanyes de Riudaura (la Garrotxa), “procurem que visquin bé, i això vol dir que els hi tenim estima i respecte” explica en Marc Muntanya, el pastor. La producció és artesanal en totes les seves parts, i estacional perquè respecten els cicles naturals de les cabres. El resultat? formatges de pasta premsada i fets amb quall vegetal d’herbacol, madurats entre 1 i 5 mesos en lleixes de fusta.
-> Des de la vella Garrotxa treballen per a revolucionar la pastisseria oferint noves vies basades amb velles receptes, són CACAU PASTISSERIA i endolçaran el #FESSrural amb els seus productes de Pastisseria, xocolates i gelats. “Estimem el que fem i entenem que cada moment té un gust especial, un color i un sabor diferent. La nostra base és la tradició, la nostra virtut la innovació i la passió per les coses bones i el nostre eix pel postre d’autor i la xocolata. Treballem per a totes i no només per a unes quantes i fem possible que tothom pugui gaudir d’una vida més dolça”, ens asseguren!
-> MIL ESTRELLAS és un projecte de cosmetica artesanal que ofereix com a productes cremes i ungüents creats amb plantes del Ripollès.
-> LES REFARDES és un projecte format per 17 finques productores de llavors repartides per tot el territori català. L’objectiu principal des de Les Refardes és implicar a pagesos, persones aficionades a l’horta i consumidores per fer possible un relleu cultural i agronòmic. Les llavors han estat cedides per agricultors que les han guardat i seleccionat durant generacions, Les Refardes les sembren per valorar-ne el rendiment, rusticitat, sanitat, post-collita d’aquella varietat. Per a Les Refardes és molt important l’opinió dels consumidors, per això organitzen tastos de productes aconseguits, els hi donarem un cop de mà, no?
-> L’ ORIA COSMÈTICA és recol·lectora, és destil·ladora i creadora d’aromes, hidrolats, olis i cremes úniques. El secret? Recol·lecció silvestre a la Garrotxa i al Pirineu. La fòrmula? Una combinació de saviesa popular i científica, amor, passió i molta escolta del bosc! Tots els seus productes compleixen amb la normativa de cosmètica europea. A més a més és divulgadora a través de tallers, xerrades, formacions i publicació d’un llibre. Us convidem a descobrir-la!
-> KHULULA (vol dir “lliure” en Zulú) és un projecte que va nèixer d’una situació personal; “A partir d’aleshores tota jo és dins de khulula”, ens explica la @judit_khulula. Hi trobareu roba per a les petites de la casa, i per les no tan petites, roba feta amb amor, teixits orgànics, divertits, diferents i pensant en el lliure moviment!
-> OPCIONS és una cooperativa sense ànim de lucre que treballa per fer fàcil el consum conscient. “Volem que cada vegada més gent incorpori criteris de sostenibilitat i justícia en les seves decisions de consum” Per això, difonen la informació d’alternatives de consum, faciliten la gestió per a canviar i ofereixen avantatges. Si tens dubtes per fer el salt a les alternatives, el proper 31 d’agost Opcions t’ajudarà a fer el pas!
-> ATUREM EL POLÍGON DE LES LLOSSES és una Plataforma veïnal que neix per fer oposició al projecte de construcció d’un polígon industrial a la Carretera de les Llosses (Ripoll). La Plataforma creu que es tracta d’un projecte especulatiu i destructiu ja que no hi ha demanda real i ja existeixen molts polígons abandonats i/o a mig construir. Per altra banda, fan una defensa de la plana per la seva escassetat al Ripollès, pel seu alt valor paisatgístic, de biodiversitat i com a connector natural. Ens oposem al Polígon i proposem la re-naturalització de tot l’espai perquè es posi a ús agrícola o ramader, així com una aposta per l’economia Social i Solidària enfront al model industrial.
-> MAS PINÓS és una petita empresa familiar que fa generacions que treballa en l’agricultura i la ramaderia bovina. Les vaques pasturen totalment lliures per les nostres valls, alletant els vedells fins als 7 mesos d’edat. Aquests també s’alimenten de farratges propis i cereals ecològics. El proper 31 d’agost no hi faltarà la vedella de proximitat!
-> SUYAY MINERALS és un projecte de bisuteria que treballa amb la plata, gemmes semipresioses i minerals, val la pena parar-se a parlar amb les creadores del projecte ja que t’assessoren sobre les propietats dels minerals!
-> INNATA NATURA és medicina pel cos i l’ànima, cosmètica natural i ecològica feta amb elements de la terra, extractes de muntanya!
-> SOSTRE CÍVIC és una cooperativa amb més de 750 socis i sòcies, un espai col·laboratiu que promou un model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Treballem per dur a terme projectes d’habitatge amb un model més just i accessible d’accés i tinença, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador, alhora que una forma de convivència més solidària, d’acord amb els valors de l’economia social: la igualtat, la solidaritat, l’equitat, la democràcia, l’autoorganització.
-> LA DIRECCIÓN DE LA VETA és un projecte que treballa amb un material noble, la fusta, però una fusta ja viscuda i ben singular. Des de la Garrotxa, en Francesc Lopez crea objectes utilitaris amb fusta reciclada i de construcció totalment artesanal.
-> A FORMATGES PUJOL ORRA porten més de 25 anys elaborant formatges artesanals i de certificació ecològica des del Mas Pujol de Dachs (Les Llosses). El seu secret és controlar tot el cicle, des de la producció de la llet fins a l’elaboració del formatge i la venda a petits comerços i botigues especialitzades. Tenim un ramat propi d’unes 25 vaques i seguim elaborant el nostre producte d’una manera artesanal i respectuosa amb l’entorn. Esdevenen així una peça més del puzzle que integra la comarca del ripollès, tot potenciant el producte i la producció de proximitat.
-> Podem des de les nostres peces de vestir i complements sumar al canvi? Sí! MAGICAL REVOLUTION és un projecte de disseny tèxtil que proposa peces artesanals creades amb la intenció de difondre un missatge positiu, utilitzant paraules i imatges per a generar un canvi i per un estil de vida lliure!
-> Les alternatives a la banca tradicional existeixen! FIARE és un projecte de banca ètica que promou una economia al servei de les persones i que treballa intensament perquè la banca ètica creixi, s’extengui i pugui ser la banca quotidiana de la majoria. T’animes ser #Fiare? Sí! Doncs al #FESSrural resoldrem tots els teus dubtes, no hi ha excusa!
-> CERVESA LA SALVATGE és un projecte artesà d’elaboració de cervesa de fermentació mixta i madurada durant mesos en barriques de roure. El nostre cau és al celler d’una masia situada al Puig de Llaés, Ripoll. ANIMAL LATITUDE és una associació dedicada a l’educació ambiental, i desenvolupa a Sant Joan de les Abadesses el projecte Desperta, art i natura. Les dues iniciatives s’uneixen pel #FESSrural, on podreu conèixer les cerveses indomables artesanes, sour beers, i estampar les seves bèsties i animals en peces de roba que vulgueu donar una segona oportunitat… Samarretes, bosses de tela o allò que porteu!
-> SAMARIU és un projecte familiar, d’elaboració de formatge de cabra, amb ramat propi i situat entre Santa Pau i Mieres (la Garrotxa). Samariu camina per tancar el cercle de la transformació de la llet en formatges
-> LA QPERATIVA és una cooperativa de gestió microempresarial que ofereix serveis d’acompanyament i assessoria a projectes de l’Economia Social i Solidària. Un equip que ens ofereix els seus serveis compartint els nostres valors!
-> LA LLERA DEL RIU és una comunitat de famílies i acompanyants units per oferir una alternativa educativa. Acompanyem als nens i les nenes respectant els seus ritmes i interessos. Oferim ambients preparats amb materials adecuats a les necessitats de cada etapa i moment vital. Tenim cura de l’infant de forma holística, tenint en compte tot el seu ser.
-> ECOPASTAGANSA és un petit projecte laboral situat al poble de Lliurona. La pasta que es fa és artesana i de producció reduïda. Està elaborada amb ingredients ecològics i assecada al natural. La semolina, l’espelta i el blat del cor (aquestes dues últimes mòltes amb molí de pedra) són d’alta qualitat. Eccopastagansa posa a disposició de la gent un altre concepte de pasta que, amb receptes originals i molt gustoses, fan que amb poca cosa es tingui un bon àpat!
-> REMEIS D’EILÓ I DANSARREL són dos projectes impulsats per la Noe a Sant Joan de les Abadesses, DansArrel és dansa terapèutica i educativa i Remeis d’Eiló remeis naturals, la part més bruixa de la Noe!
-> El cartró pedra o paper marché es una tècnica artistíca molt antiga que consisteix en l’elaboracio d’objectes artistics o decoratius utilitzant capes de paper. XAVIER ALBERDI fa anys que s’hi dedica i ha elaborat peces que ja reconeixem i identifiquem en la cultura popular de la Garrotxa, serà un plaer que ens acompanyi al FESSrural!
-> L’ECOXARXA GARROTXA I RIPOLLÈS és la xarxa de grups de consum que compta amb comerç local adherit i són les encarregades de portar-nos la moneda social amb la que treballa: el troc, a3l #FESSrural , també seran presents al Mercat Social amb una mostra de les productores amb les qui treballen i per explicar el seu funcionament!
-> L’Associació NÚRIA SOCIAL és formada per un equip de persones que fa anys que treballen per construir un altre món. El Núria és un espai al nucli d’Olot que permet crear un ‘centre d’operacions’ que vehicula l’esperit social de transformació, compta amb un espai de coworking, una cantina i una sala polivalent. El Núria Social, són impulsores de diversos projectes de l’àmbit social i ambiental, en són membres fundadores els projectes ARRIANT, RESILIENCE EARTH I MARC PLANAGUMÀ.
-> El CERCLE GARROTXA RIPOLLÈS és una part ben especial pel #FESSrural , doncs són inspiradores del festival, i suport essencial. El Cercle Garrotxa Ripollès és un projecte sorgint del programa AraCoop, Ateneus Cooperatius de Catalunya, promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com a iniciativa per a impulsar l’economia social i cooperativa a Catalunya. Ofereix acompanyament, assessorament i formació per a emprenedoria col.lectiva en l’Economia Social i Solidària a la Garrotxa i Ripollès. Per a més informació les trobareu a la parada de benvinguda del Festival, juntament amb la XES.
Participa del Mercat Social!
El FESSrural dedica un espai al Mercat Social, un punt de trobada on productores, artesanes, cooperatives, creadores, entintats, associacions i projectes d’economies transformadores es presenten al públic visitant. Tot seguit us expliquem les condicions del Mercat Social, no oblideu omplir el formulari d’inscripció abans del 20 de juliol.
Durada i acollida
El Festival s’iniciarà a les 9 del matí del 31 d’agost i finalitzarà el mateix dia a les 12 de la nit. L’hora d’entrada de les persones expositores serà de 8:00 a 9:00 del matí (demanem puntualitat).
Inscripció
Inscripcions tancades. La data límit d’inscripció era el 20 de juliol.
La inscripció a través del formulari online no implica l’acceptació automàtica com a expositora del FESS Rural 2019. En cas de ser acceptada, l’organització del festival contactarà amb ella per confirmar la seva selecció.
Acceptació de Participació
L’organització de l’esdeveniment es reserva el dret d’admissió i podrà rebutjar aquelles sol·licituds que al seu criteri no s’ajustin a les finalitats de la fira, que són:
- Intercooperar i visibilitzar ESS a la ruralitat.
- Donar a conèixer què és l‘economia solidària a la població.
- Atraure noves persones, empreses i entitats implicades en iniciatives d’economia solidària.
- Augmentar la consciència de sector per part dels propis agents de les iniciatives d’economia solidària a la ruralitat.
- Divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a les crisis i als entorns rurals.
- Garantir que la cadena de proveïdors de la Fira la formaran, en la mesura del possible, empreses i entitats del mercat social i local.
Muntatge d’estands i parades
L’hora d’entrada dels expositors amb vehicles serà de 8:00h a 9:00h del dissabte 31 d’Agost. Les expositores podran disposar del seu espai a partir de 8:00 hores del dissabte.
La decoració de l’espai va a càrrec de cada productora i expositora.
L’organització posarà a disposició de les productores i expositores un punt de llum el més a prop possible, una cadira i la possibilitat d’una taula i una carpa (en el cas que no en pugui portar la seva pròpia cada productora o expositora). Us recomanem que porteu allargadors de 5 metres o altres estris necessaris.
Les expositores disposaran d’un cartell identificatiu de sobretaula que facilitarà organització a fi homogeneïtzar la imatge del Festival.
Desmuntatge i sortida
Les taules no podran ser desmuntades abans de les 15:00 hores del dissabte, preferentment a partir de les 20h. Com a màxim es podrà desmuntar fins la finalització del festival, a les 12 de la nit. Cada expositora haurà de recollir la seva taula i cadires, i s’haurà de deixar l’espai completament net d’objectes i de brossa.
Imatge
L’acceptació d’aquestes condicions comporta que doneu permís a ser gravats/des en imatges generals de la Fira i amb finalitat sense ànim de lucre.
Moneda Social
El mercat funcionarà amb moneda social. La moneda d’us serà el Firatrok. Hi haurà una taula de canvi i al finalitzar el mercat es farà el bescanvi en euros o en Troks (en un compte nou o existent de Moneda social de les xarxes del Ripollès i/o la Garrotxa per cada productora). Com Només hi ha Firatroks en format de 0’50, 1, 2, 5 i 10, els preus dels productes o serveis s’hauran d’adaptar a aquestes unitats i els seus múltiples. Les productores que ja tinguin compte de Moneda Social podrán cobrar directament en aquesta moneda. Al moment de canviar els Firatroks en euros hi haurà la posibilitat de fer una aportació voluntària com ajut i contribució a les despeses derivades directament de l’organització de la Fira.
Responsabilitats
- La neteja i manteniment de l’espai van a càrrec de les productores i expositores que hauran de vetllar per la mateixa.
- El material que s’utilitzi als espais ha de respondre, tant com es pugui, a criteris de sostenibilitat i preservació del medi ambient.
- Les expositores han de tenir cura de la vigilància dels seus estands o del seu espai durant les hores de visita, muntatge i desmuntatge.
- Per preservar el caràcter i finalitat del festival, cal que els productes exposats i a la venda compleixin criteris de mercat social.
- No es tolerarà cap actitud masclista ni racista, entenent aquestes com actituds no desitjades com ara “piropos”, bromes, insults, bavejos, tocaments, assetjament, agressions físiques i sexuals o violacions exercits sobre una persona per motius de gènere, identitat o orientació sexual i aspecte físic en relació als estàndards estètics.
- L’organització de la fira disposa d’una assegurança de responsabilitat civil bàsica per als danys i perjudicis derivats d’accidents meteorològics, furts, robatoris o qualsevol altra causa de la naturalesa que sigui, que es poguessin ocasionar sobre els béns tant particulars, com d’entitats i d’organismes que participin al Festival.